logo
ATUNCI CÂND CALITATEA CONTEAZĂ!

Consultanță

Bulgaria oferă condiții economice și fiscale favorabile. Bulgaria este un stat membru al UE și NATO. Societatea cu răspundere limitată este varianta cea mai simplă și rapidă să înființați o firmă în Bulgaria. Societatea cu răspundere limitată este o formă juridică care limitează răspunderea asociaților până la valoarea capitalului social subscris.

Costurile pentru înființare a unui SRL în Bulgaria sunt relativ mici deoarece capitalul social minim poate fi de doar 2 leve bulgărești (BGN) sau aproximativ 1 euro. Un SRL în Bulgaria poate fi ЕООД în caz de asociat unic sau ООД în caz de 2 sau mai mulți asociați. ЕООД înseamnă o societate cu răspundere limitată unipersonală.

Asociatul poate fi o persoană fizică sau juridică. Asociatul - persoană fizică poate fi un bulgar, român, cetățean din alt stat membru sau din afara UE fără restricții. De asemenea, asociatul - persoană juridică, poate fi o societate din Bulgaria, România, din alt stat din UE sau din afara UE.

Aceeași persoană poate fi și asociat unic în mai multe societăți cu răspundere limitată.

Pentru înființarea unei societăți avem variantele următoare:

Asociatul unic sau asociații fac o Adunare Generală a Asociaților (AGA) de constituire, la care iau decizia să înființeze o societate cu răspundere limitată.

Se întocmește și se semnează Statutul firmei: în cazul unui asociat unic un Act Costitutiv în cazul mai multor asociați un Contract de Societate.

Un SRL poate avea 1 sau mai mulți administratori. Administratorul poate fi doar o persoană fizică. Administratorul poate fi un bulgar, român sau nerezident. Administrator poate fi și un asociat. În societate cu asociat unic, același asociat poate fi și administrator.

În Bulgaria la o singură adresă pot fi înregistrate mai multe firme. La sediul social firma primește corespondența și acolo trebuie să fie prezentă o persoană de contact cu autoritățile.

După întocmirea actelor asociații se prezintă la o bancă comercială unde se deschide contul de capital social.

Specimenul de semnătură a administratorului se legalizează la notariat.

La Registrul Comerțului se face rezervare de denumire și se depun toate documentele odată cu Cererea de înregistrare.

Societatea va fi înregistrată în 3-4 zile lucrătoare după depunerea actelor. Atunci va fi eliberat un certificat constatator și poate fi făcută ștampila.

La înființare firma va fi neplătitoare de TVA. Înregistrarea în scopuri de TVA este o procedură separată care se face la Finanțe și durează până la 14 zile.

Mai sunt și alte forme juridice de a desfășura o afacere în Bulgaria:

Costurile de înființare a unei firme în Bulgaria sunt foarte mici.

Pentru un calcul exact puteți folosi calculatorul următor: Calculator cost înființare firmă

Prețul de înființare a unei societăți cu răspundere limitată diferă pentru firme plătitoare sau neplătitoare de TVA după cum urmează:

Pe o firmă, neplătitoare de TVA puteți înmatricula mașini fără restricții.

Contabilitatea unei firme - neplătitoare de TVA este una ieftină pentru că declarațiile fiscale în Bulgaria se depun doar o dată pe an.

Înregistrare firmei la Registrul Comerțului (la Camera de Comerț) durează 3-4 zile lucrătoare.

Pentru înscrierea firmei în scopuri de TVA și ca operator intracomunitar vor fi necesare următoarele documente: o procură, un contract de închiriere, un contract de contabilitate, trebuie completat un chestionar și o Cerere de înregistrare. Această procedură va costa în plus 200 de euro și durează până la 14 zile. Înregistrarea firmei în scopuri de TVA se face la administrația fiscală.

În total o firmă plătitoare de TVA va costa 550 de euro. Prețul include: înregistrarea la Registrul Comerțului, înregistrarea în scopuri de TVA și VIES și o ștampilă pentru dumneavoastră.

În caz de asociat - o persoană juridică, prețul de înregistrare la Registrul Comerțului se ridică cu 360 de euro. Dacă asociatul este o persoană juridică străină, actele trebuie traduse în limba bulgară, iar traducerea costă 5-6 euro pe pagină.

În cazul în care capitalul social va fi mai mare decât capitalul minim de 2 leva, el poate fi retras de la bancă imediat după înființarea firmei.