logo
ATUNCI CAND CALITATEA CONTEAZA!

Detalii legistlative

Sediul social este doar o adresa postala de corespondenta, firma nu este obligata sa desfasoare activitate in sediu. Firma isi poate deschide unu sau mai multe puncte de lucru oriunde pe teritoriul Bulgariei. In Bulgaria punctele de lucru nu se declara la Registrul Comertului. In cazul in care o firma este neplatitoare de TVA, la administratia financiara nu se declara nimic nici sediul firmei, nici punctul de lucru, nici contractele de inchiriere. Aceste informatii pot fi solicitate doar de la inspectorii fiscali in caz de control.

Inregistrarea firmei in scopuri de TVA in Bulgaria se solicita la administratia financiara. Procedura de inregistrare este un control facut in termen de 14 zile in care un inspector fiscal verifica activitatea firmei. Este important ca firma sa dea dovada ca are o adresa de corespondenta si ca poate fi gasita la aceasta adresa. Inspectorul cere un contract de inchiriere pentru sediu, care sa fie valabil in momentul inregistrarii in scopuri de TVA. Firma poate inchiria sediul social integral sau doar parti ideale din el. La aceeasi adresa pot fi inregistrate si alte firme.

Un contribuabil, care nu a fost gasit la sediu de catre autoritatile fiscale, va fi deregistrat in scopuri de TVA.

Sediul social al firmei poate fi schimbat prin Hotarare AGA, care se declara la Registrul Comertului.

Legislatia din Bulgaria referitor la TVA este armonizata cu normele europene.

In Bulgaria se aplica cota de TVA de 20%. In turism se aplica o cota redusa de 9%. Pentru livrari intracomunitare de bunuri si servicii se aplica cota zero de TVA.

In Bulgaria la infiintare toate firmele sunt neplatitoare de TVA. Orice firma poate fi inregistrata in scopuri de TVA. Orice persoana, care a depasit cifra de afaceri de 100.000 de leva (51.000 euro) in 12 luni consecutive, este obligata sa depuna o Cerere de inregistrare in scopuri de TVA la Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Bulgaria.

O firma care presteaza sau primeste servicii intracomunitare este obligata sa fie inregistrata in scopuri de TVA inainte de a presta sau inainte de a primi serviciul. Serviciul va fi impozitat cu cota zero de TVA, dar firma este obligata sa-l declare in decontul de TVA.

Procedura de inregistrare a unei firme in scopuri de TVA se face la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si este comparativ complicata. Organele fiscale incep un control chiar daca societatea este nou infiintata. Organele fiscale cer toate documentele de la firma si prezenta fizica a reprezentalui la administratia fiscala este necesara de 3-4 ori. O persoana imputernicita poate reprezenta firma daca are procura legalizata la notariat.

Pentru a inregistra firma in scopuri de TVA organele financiare cer:

Procedura dureaza pana la 14 zile.

Dupa ce firma va fi inregistrata in scopuri de TVA, va primi un Certificat de inregistrare in scopuri de TVA, va fi inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari si in sistemul VIES.

Dupa aceea inregistrarea in sistemul INTRASTAT se poate face online.

In Bulgaria decontul de TVA trebuie depus lunar pana la data de 14 a lunii urmatoare. O data cu decontul de TVA se depun jurnalele de vanzari si de cumparari. Aceste declaratii se depun indiferent daca in luna respectiva firma a desfasurat activitate sau - nu. Daca firma a facut livrari intracomunitare, depune si o declaratie VIES (390).

Dupa depasirea plafonului de inregistrare, firma este obligata sa depuna si declaratii INTRASTAT (pana la data de 14 a lunii urmatoare).