logo
ATUNCI CÂND CALITATEA CONTEAZĂ!

Detalii legislative

Sediul social este doar o adresă poștală de corespondență, firma nu este obligată să desfășoare activitate în sediu. Firma își poate deschide unul sau mai multe puncte de lucru oriunde pe teritoriul Bulgariei. În Bulgaria punctele de lucru nu se declară la Registrul Comerțului. În cazul în care o firmă este neplătitoare de TVA, la administrația financiară nu se declară nimic nici sediul firmei, nici punctul de lucru, nici contractele de închiriere. Aceste informații pot fi solicitate doar de la inspectorii fiscali în caz de control.

Înregistrarea firmei în scopuri de TVA în Bulgaria se solicită la administrația financiară. Procedura de înregistrare este un control făcut în termen de 14 zile în care un inspector fiscal verifică activitatea firmei. Este important ca firma să dea dovadă că are o adresă de corespondență și că poate fi găsită la această adresă. Inspectorul cere un contract de închiriere pentru sediu, care să fie valabil în momentul înregistrării în scopuri de TVA. Firma poate închiria sediul social integral sau doar părți ideale din el. La aceeași adresă pot fi înregistrate și alte firme.

Un contribuabil, care nu a fost găsit la sediu de către autoritățile fiscale, va fi deregistrat în scopuri de TVA.

Sediul social al firmei poate fi schimbat prin Hotărâre AGA, care se declară la Registrul Comerțului.

Legislația din Bulgaria referitor la TVA este armonizată cu normele europene.

În Bulgaria se aplică cota de TVA de 20%. În turism se aplică o cotă redusă de 9%. Pentru livrări intracomunitare de bunuri și servicii se aplică cota zero de TVA.

În Bulgaria la înființare toate firmele sunt neplătitoare de TVA. Orice firmă poate fi înregistrată în scopuri de TVA. Orice persoană, care a depășit cifra de afaceri de 100.000 de leva (51.000 euro) în 12 luni consecutive, este obligată să depună o Cerere de înregistrare în scopuri de TVA la Agenția Națională de Administrare Fiscală din Bulgaria.

O firmă care prestează sau primește servicii intracomunitare este obligată să fie înregistrată în scopuri de TVA înainte de a presta sau înainte de a primi serviciul. Serviciul va fi impozitat cu cotă zero de TVA, dar firma este obligată să-l declare în decontul de TVA.

Procedura de înregistrare a unei firme în scopuri de TVA se face la Agenția Națională de Administrare Fiscală și este comparativ complicată. Organele fiscale încep un control chiar dacă societatea este nou înființată. Organele fiscale cer toate documentele de la firmă și prezența fizică a reprezentantului la administrația fiscală este necesară de 3-4 ori. O persoană împuternicită poate reprezenta firma dacă are procură legalizată la notariat.

Pentru a înregistra firma în scopuri de TVA organele financiare solicită:

Procedura durează până la 14 zile.

După ce firma va fi înregistrată în scopuri de TVA, va primi un Certificat de înregistrare în scopuri de TVA, va fi înscrisă în Registrul Operatorilor Intracomunitari și în sistemul VIES.

După aceea înregistrarea în sistemul INTRASTAT se poate face online.

În Bulgaria decontul de TVA trebuie depus lunar până la data de 14 a lunii următoare. O dată cu decontul de TVA se depun jurnalele de vânzări și de cumpărări. Aceste declarații se depun indiferent dacă în luna respectivă firma a desfășurat activitate sau - nu. Dacă firma a făcut livrări intracomunitare, depune și o declarație VIES (390).

După depășirea plafonului de înregistrare, firma este obligată să depună și declarații INTRASTAT (până la data de 14 a lunii următoare).